icon clock06.01.2015
icon eye73
Цікаве

ВИНОГРАДІВСЬКОМУ ВПУ-34 – 30 РОКІВ

Зал у святковому вбранні так і манив у свої стіни-обійми теперішніх та колишніх викладачів і студентів, поважних гостей. Це — Виноградівське вище професійне училище № 34 святкувало славне 30-річчя свого заснування. Всі присутні мали змогу помандрувати сторінками альбому «Історія училища» та подивитися слайди з минулого і сучасного життя альма-матер, оглянути творчі роботи учнів та викладачів. Адже навчально-виховний процес тут забезпечують 31 викладач, 37 майстрів виробничого навчання та інші працівники. Всіх їх, а також ветеранів педагогічної ниви та гостей, як і годиться, гостинні господарі вітали хлібом-сіллю.
Зі святом присутніх привітав директор училища Володимир Гнатківський, котрий очолює навчальний заклад вже ціле десятиліття. Особливо теплими оплесками молодь вітала того, хто стояв у витоків заснування навчального закладу – першого директора Івана Цапа. З вітальною промовою до ювіляра звернулися і колишній викладач училища, а нині – перший заступник голови Виноградівської РДА Анатолій Бажура, інженер ПАТ «Виноградівська ПМК-78» Анатолій Роман, ветеран праці Олена Кобаль, випускники училища. Поділилася з присутніми спогадами і вчителька англійської мови Марія Литвинюк, яка у 1984-1985 роках була заступником директора з навчальної роботи і до сьогодні з року в рік своє щире серце та добру вдачу віддає учням. Серед працівників навчального закладу є й такі, котрі працюють з дня заснування училища. Це – викладачі Марія Литвинюк, Іван Зихор, Тетяна Лендєл, Євгеній Скоблей, Марія Копшар, майстри виробничого навчання Василь Лупір, Михайло Палаташ, бібліотекар Тетяна Телеп’янович, начальник відділу кадрів Ольга Галас, технічний робітник Оксана Краля. За направленням після закінчення вишів та технікумів, приїхали молоді спеціалісти – Михайло Доманич, Василь Бердар та майстер виробничого навчання Іван Багара. Їм, молодим працівникам – головному бухгалтеру Мирославі Куруц, бухгалтеру Інні Русин, касиру Олені Береговій, секретару Катерині Шерегій, керівнику гуртків Денису Муромцеву, робітникам та цілій когорті майстрів виробничого навчання Володимир Гнатківський вручив подяки. Згадали поіменно і тих, хто відійшов за земну межу – їх світлу пам’ять вшанували хвилиною мовчання.
А яке свято без пісень, танців та віршів. Під вмілим керівництвом заступника директора з виховної роботи Світлани Міндак, святковий, піднесений настрій гарантували юні аматори сцени. Дзвінкоспівом порадувала соловейко навчального закладу Іванка Попович.
Гармонійно вплелися у виступи студентів і сторінки історії ВПУ-34. Адже період заснування Вищого професійного училища № 34 сягає в 70-ті роки 20 століття. 15 жовтня 1974 року Постановою уряду було прийнято рішення про побудову у Виноградові середнього сільського професійно-технічного училища на 720 учнівських місць. Будівництво комплексу розпочалося в 1979 році на болотистому пустирі окраїни міста. До серпня 1984 року будівельно-монтажні роботи на комплексі були в основному завершені. Наказом Закарпатського обласного управління профтехосвіти ТУ-18 перейменовано в СПТУ №34 і 29 грудня 1984 року введено в експлуатацію.
Однак, для забезпечення необхідних умов життєдіяльності училища залишилося багато невирішених проблем. Розпочалися робочі будні. До оволодіння професією хлібороба-тракториста-машиніста широкого профілю, слюсаря-ремонтника, електрика сільськогосподарського виробництва, майстра-квітникаря-декоратора приступило 257 учнів з Виноградівського та інших районів Закарпатської, а також сусідніх Львівської та Івано-Франківської областей.
На базі середньої освіти 53 юнаки здобували професію водія автомобіля категорії «С», тракториста-машиніста III класу. Курсову підготовку за спеціальністю тракторист-машиніст для роботи на тракторі Т-150 К та майстер машинного доїння проходило понад 200 осіб. Всього протягом навчального року в училищі здобувало професію 511 чоловік, а середньорічний контингент складав 342 учні. Минали роки. Вдосконалювалася матеріально-технічна база, розширювалися професії, зростала кількість учнів.
За три десятиліття стіни альма-матер виплекали не одне покоління трактористів-машиністів сільгоспвиробництва,  слюсарів з ремонту машин і устаткування, малярів, штукатурів, лицювальників-плиточників, електромонтерів та електрогазозварників, обліковців, касирів, адміністраторів, операторів комп’ютерного набору та з обробки інформації та програмного забезпечення, перукарів, водіїв автотранспортних засобів категорій «В»,«С»,«Д»,«Е».
На завершення свята ведучі констатували: як і в кожної людини є власна доля, так і у нашого училища – своя історія, буремне та щасливе життя… Тож хай воно і надалі вирує веселим гамором майбутніх фахівців виробничих професій ще не одне десятиліття.


Вл. інф.