СПЕКА та ІНШІ НЕБЕЗПЕЧНІ ФАКТОРИ ЛІТА

Закінчується чудовий період літніх відпусток, сприятливої літньої пори року, попереду «бабине літо». А актуальність небезпеки харчових отруєнь, гострих кишкових інфекцій з плином часу аж ніяк не спадає, навпаки — загострюється. Крім «традиційних» спалахів гострих кишкових інфекцій в організованих дитячих колективах, в серпні поточного року настала «епідемія» спалахів харчових отруєнь, пов’язаних з відзначенням різних сімейних урочистих та ритуальних подій. Подібне часто траплялося в 90-х роках минулого століття. Головною причиною можна рахувати неправильний вибір місця дислокації проведення масових «харчових» заходів у цей небезпечний спекотний час.На сьогодні існує великий вибір закладів громадського харчування, де безпечно можна організувати і відзначити певну подію. Проте, на жаль, залишаються заклади, у яких відсутні елементарні гігієнічні умови, працює випадковий обслуговуючий персонал, немає достатньо холодового обладнання.Продукти харчування заготовляються від випадкових осіб без документації, яка підтверджувала б їх якість та безпечність. Ліпше відмовитись від великих відзначень, ніж проводити їх в таких сумнівних місцях і потім «вкласти» на лікарняні ліжка десятки, а то й сотні людей.
Залишається гострою епідситуація із захворювань на ботулізм. Вже постраждало 63 особи, 4 — з них померло. Основною причиною цього захворювання в переважній більшості випадків є вживання в’яленої риби, в якій присутній збудник ботулізму. Сумним є той факт, що фактором передачі цієї інфекції може бути в’ялена риба, куплена в досить пристойних продуктових магазинах, навіть супермаркетах.Тому на сьогодні самий дієвий спосіб уберегти себе від ботулізму — відмовитись від вживання в’яленої риби. Охолоджене пиво пити з соленими горішками, сирами, солениками.
Спеціалісти Держпродспоживслужби вживають максимум адекватних дій в межах чинного законодавства по попередженню і недопущенню вищеперерахованих випадків в майбутньому. Проте, самі громадяни можуть і повинні себе убезпечити від подібних неприємних моментів, виконуючи наступні настанови:
1.Виконувати правила особистої гігієни, ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі і після перебування в громадському транспорті, відвідування туалету.
2. Для пиття і приготування їжі використовувати воду гарантованої якості.
3. Не вживати м’ясні та молочні продукти, особливо продукцію домашнього консервування та в’ялену рибу, придбані на стихійних ринках, з рук приватних осіб.
4. Перед вживанням свіжих овочів чи фруктів, слід їх ретельно мити і обдавати окропом.
5. Не залишати приготовлену їжу при кімнатній температурі більше ніж на 2 години. При покутці м’ясних і молочних продуктів віддавати перевагу заводській упаковці, обов’язково переконатися в терміні придатності.
6. Зберігати їжу захищеною від комах, гризунів та інших тварин. Для надійного захисту продукти зберігати їх у щільно закритих банках (контейнерах).
7. При зберіганні в холодильнику чи приготуванні страв не допускати контакту сирих і готових харчових продуктів, використовувати окремий кухонний інвентар (ножі, дошки…).
Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, особливо дітей.
Михайло Данкович,
головний спеціаліст Виноградівського райуправління Держпродспоживслужби