Його особлива професія – піцайоло

Слово «рizzaiolo» у перекладі з італійської означає майстер із випічки піци. Останнім часом воно активно ввійшло у вжиток наших співгромадян, так само як і полюбилася всім найпопулярніша в світі страва, яку виготовляють ці профі. Рецептів італійської піци існує безліч, але кожен піцайоло, крім традиційних і добре відомих, намагається створити ще й свій авторський шедевр. Та все ж найвідомішою залишається піца «Маргарита», до складу якої входить мінімум інгредієнтів – томати, моцарелла та базилік. Кожного дня майстри замішують руками кілограми тіста і вправними рухами відправляють його до печі, де вона доводиться до готовності. І хоча може здатися, що бути піцайоло – справа не складна, але насправді, щоб досконало оволодіти всіма її азами, потрібно вчитися роками, набуваючи як теоретичних, так і практичних знань.

У нашому місті в багатьох закладах харчування випікають піцу. Та лише в декількох ця страва користується популярністю. Серед них і добре відоме родинне кафе «Старе місто», де вам запропонують фірмову піцу з однойменною назвою, яку найчастіше тут замовляють відвідувачі. Саме завдяки особливому соусу, в якому маринується м’ясо, піца набуває неповторного смаку. Тож ми вирішили познайомитися з піцайоло, який створює таку кулінарну смакоту (до слова, їх тут двоє) та розпитати про секрети його цікавої професії.
Роман ОРЯБКА молодий піцайоло і за стажем роботи, і за своїми роками – двадцятиоднорічний хлопець всього рік працює майстром із виготовлення піци у даному закладі. До цього він навчався у Виноградівському коледжі МДУ, який закінчив, отримавши диплом спеціаліста з обслуговування та ремонту швейного обладнання. Але з’ясувалося, що ця професія не припала юнакові до душі. Тож спочатку він став за барну стійку одного з міських кафе, а потім захопився випіканням піци. І не тільки тому, що любив цю страву, а й, насамперед, через те, що йому надзвичайно подобався захоплюючий процес її створення. Удома перепробував різні рецепти піци, «чаклував» над соусами та начинками, але вона чомусь не виходила такою як у справжніх піцайоло. Виявляється, що в звичайній духовці піца не вийде такою, як у професійній печі, де температура сягає 400 градусів.
«Коли мені запропонували повчитися у маститих піцайоло з Ужгорода, яких запросили до «Старого міста», я охоче погодився. Тут протягом місяця навчився правильно замішувати тісто, бо саме воно грає основну роль у тому, як в результаті смакуватиме піца. Професійна майстерність піцайоло визначається за тим, як віртуозно ти вмієш місити тісто – це робиться тільки руками, адже його потрібно відчувати. Крім того, справжній профі з приготування піци вміє визначити точну кількість усіх необхідних інгредієнтів без використання ваг, як кажуть «на око». І хоч існує дуже багато різновидів тіста, але найкращим вважається класичний італійський варіант. Також я оволодів технікою правильно поєднувати інгредієнти та соуси і, звичайно, навичками роботи з сучасним кухонним приладдям», – розповідає піцайоло.
Він чесно зізнався, що перша піца на професійній кухні була не досить вдалою. Але з молодий піцайоло успішно відшліфував свої вміння, як кажуть «набив руку», тому тепер потрібно лише кілька хвилин і страва готова. Адже найбільше смакує піца, коли вона тільки-но з печі.
Батьки підтримали сина і не намагалися відговорити, мовляв, не його це справа, завдяки чому хотілося ще більше над собою працювати і довести, що вибір зроблено правильний. Саме рідні найголовніші і найвибагливіші дегустатори його нових ідей. А в роботі важливо, коли є порозуміння в колективі, дружні відносини та вдячні відгуки гостей, серед яких багато малечі. До слова, для найменших містян тут організовують ще й навчання у «Школі кухаря», де вчать їх куховарити.
«Кожен гість нашого закладу має можливість спостерігати за процесом приготування піци на відкритій кухні, а також долучитися до нього, обираючи і поєднуючи інгредієнти майбутньої готової страви. Звичайно, людям подобається, коли піцайоло не розкачує тісто скалкою, а віртуозно жонглює піцою, підкидаючи її в повітрі. Але цьому також потрібно тренуватися, а ще не кожне тісто піддається такому способу. До прикладу, тісто, яке ми замішуємо, потрібно розкачувати лише скалкою», – каже Роман.
Найкраща оцінка роботи, коли в закладі є багато відвідувачів, серед яких постійні клієнти, котрі оцінили особливий смак, випеченої тут піци, а також висловлюють вдячність піцайоло за отримане неймовірне задоволення. Також вам запропонують ще одну послугу – гарячу піцу вам доставлять додому. Тож, якщо ви хочете спробувати цю чудову страву за особливим рецептом, ваше бажання виконають швидко і залюбки.
Як бачимо, здобути особливу професію піцайоло можна і в наших місцевих закладах, які навчають мистецтву приготування піци. Але найкращі знання надаються, звісно ж, на батьківщині піци – в Італії. Восени тут навіть проходить величезний фестиваль – «Pizzafest», на який приїздять кращі піцайоло з усього світу для того, щоб обмінятися досвідом і, звісно ж, позмагатися. Роман Орябка також мріє побувати в Італії, щоб підвищити свою професійну майстерність, навчитися випікати перфектно піцу. Наразі ж він майстерно готує її для відвідувачів «Старого міста», стараючись дарувати кожному хвилини гастрономічного задоволення. А для цього треба зовсім небагато – зробити замовлення і насолоджуватися неперевершеною смакотою.
Любов ТОКАЧ