КРИТИЧНИЙ СТАН ЩОДО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВАКЦИНАМИ ВИКЛИКАЄ ЗАНЕПОКОЄННЯ МЕДИКІВ

Свого часу проблемою №1 в аспекті вакцинації були відмови батьків від щеплення їхніх дітей. Медики стояли на варті здоров’я, намагаючись переконувати їх у необхідності захистити дітлахів від інфекційних захворювань.  Нині ж ситуація із забезпеченням вакцин у нашій області склалася дійсно критична і вже самі батьки нарікають на їхню відсутність. Хоч, можливо, дехто зітхає з полегшенням: немає їх – ну, і слава Богу.
Так чи інакше, але в попередньому номері нашої газети був опублікований матеріал Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА під назвою «Закарпаття потребує імунобіологічні препарати для щеплення краян». Отож, ми вирішили поцікавитися станом справ щодо вакцинації і забезпечення вакцинами в нашому районі. Коментар з цього приводу районному часопису надала лікар-імунолог дитячої консультації Лариса ЗАБОРОВСЬКА:

–  Наразі в нас у наявності є вакцина проти вірусного гепатиту В. Відсутні – від дифтерії, кашлюку, правця і поліомієліту (щодо останньої, то є тільки оральна жива для 6-місячних і півторарічних діток). Стосовно інших – батьки, які мають бажання, купують вакцини в аптеці, а ми, медпрацівники, є виконавцями щеплення. Задля цього у кабінеті щеплення дитячої поліклініки їм видається рецепт і сумка-холодильник. Звісно ж, в аптеці так само, як і в нас, є холодильник, який забезпечує дотримання холодового ланцюга. Придбати вакцини батьки можуть у будь-якій аптеці, яка має ліцензію на їх реалізацію, тобто, ми не скеровуємо адресно, в конкретний аптечний заклад. На кожну вакцину, яку придбали батьки за власні кошти, в медичну картку вклеюється чек, наданий їм аптекою.
Так, доводиться констатувати, що  на даний момент ситуація із забезпеченням вакцинами на Виноградівщині так само критична, як і повсюдно по Україні. А ось вакцини БЦЖ в нас поки що є. Принаймні, до кінця січня їх, вочевидь, вистачить. Але обласний центр нам обіцяє, що забезпечення буде.
Щодо батьків – вони дійсно скаржаться і нарікають на відсутність вакцин. І дійсно, ніде правди діти, багато хто з них самі купують вакцини для щеплення за власний кошт. Звісно ж, ми інформуємо батьків, пропонуємо їм як альтернативний варіант придбати в аптеці вакцину, якою згідно календаря має вакцинуватися їхня дитина. Якщо батьки не згідні або ж фінансово не спроможні, то чекають поки ми отримаємо імунобіологічний препарат і повідомимо їх, запрошуючи в дитячу консультацію для щеплення.
А стосовно загальної картини в межах області, то в нас, на Виноградівщині, за підсумками минулого року хороші показники вакцинації, в числі найкращих. До того ж, у той час, коли ми ще отримували вакцини, інші райони вже не мали їх. Приміром, востаннє ми отримували 170 доз ОПВ (оральна поліомієлітна) 9 грудня 2014 року, а от «Інфанрикс» 16 липня (до слова, цієї вакцини в інших районах уже в травні не було). Між іншим, в Ужгороді вже давно виписують діток з пологового відділення не щепленими БЦЖ. Ми ж, маючи цю вакцину, раціонально використовуємо її. Тобто, щепимо не одне немовля при його виписці з лікарні, а по декілька діток в один день у кабінеті щеплення дитячої консультації.
Звісно ж, критичний стан щодо забезпечення вакцинами викликає стурбованість і занепокоєння медиків. Це загрожує епідеміями важких інфекційних захворювань (приміром, дифтерія, поліомієліт). Згадаймо прикрі наслідки 1982-1983 років. Тоді забезпечення вакцинами було стабільне, їх було вдосталь, але відмови батьків спричинили те, що прошарок щеплених дітей, який має становити 95%, зменшився майже наполовину. Але на даний момент спостерігається тенденція до зменшення відмов. Проте наразі нашу схвильованість викликає вже не цей фактор, а критичний стан щодо забезпечення вакцин.


Ганна КОБАЛЬ