Минулого року більшість виноградників потерпіли від оїдіуму, майже всі виноградні ягоди були знищені. Тільки ті господарі, які вчасно обприскували виноград, зберегли свій урожай. Для боротьби з оїдіумом є багато препаратів, але найкращим засобом усе-таки є колоїдна сірка. Причому важливо дотримуватися технології, яку я розповім.
Для цього потрібні мідний купорос («синій камінь») і колоїдна сірка. Перше обприскування слід робити на голий кущ, поки ще не розпустилися бруньки, 3-процентним мідним купоросом. Раз у три роки вартує обробити виноградник препаратами «Б-30» або «Дноком», щоб позбутися всіх шкідників і хвороб. Коли ж бруньки винограду розпускаються й пішли в ріст перші пагони, треба провести обробку «Хорусом», «Квадрісом», або обприскування 1-процентним розчином бургундської (або бордоської) суміші. Готується вона так (з розрахунку на 10 літрів розчину): 100 грамів мідного купоросу висипати в одне відро, в друге – 100 грамів кальцинованої соди. Підготувати заздалегідь 2 літри кип’ятку і 1 л залити в мідний купорос, а 2-ий – у кальциновану соду. Ретельно розмішати, щоб не було крупинок. Потім тоненьким струменем вливати розчин мідного купоросу до розчину кальцинованої соди. Відтак 0,5 л знежиреного молока (яке доти має постояти в холодильнику, аби можна було зняти з нього вершки) додати до підготовленого розчину (купоросу й соди), всипати 1 столову ложку колоїдної сірки. Все ретельно розмішати й довести готовий засіб до 10-ти літрів, додавши води до потрібної позначки на відрі. Обприскування проводити відразу ж після приготування суміші. Для чого в ньому молоко? Завдяки йому рідина добре прилипає до винограду, розчин не змиється дощем, а плівка оберігатиме від спор грибків, які заносяться вітром. Обприскування можна також проводити препаратами «Чемпіон», «Чарівник», «Браво-500» тощо.
Відразу після цвітіння винограду потрібно зробити такий самий розчин, тільки 1,5-процентний, тобто, по 150 грамів мідного купоросу і стільки ж кальцинованої соди. А коли виноград стане такий, як зелений горошок, тоді обробити його втретє (розчин зробити 1,5-процентним і додати до нього колоїдну сірку).
Якщо ж дощитиме, або ж у спеку, то знову потрібно зробити такий самий розчин і обробити самі грона. Вартує також обчистити виноградник від зайвого листя, аби виноград «дихав». До речі, коли ви обприскуватимете виноградник, водночас тим самим розчином потрібно обробляти й помідори. Тільки коли вони вже почнуть дозрівати, їх тоді обприскуйте 0,75-процентним розчином кальцинованої соди, до якого додати трохи сірки.
Не можу принагідно не згадати про таку проблему, як кучерявість листя персикових дерев. Якби такий випадок зустрівся, приміром, у Голландії, то в такого фермера відібрали б ліцензію і йому ще й довелося б сплатити величезний штраф. Тому, аби запобігти такій хворобі, як кучерявість листя, восени, коли 75 % листя дерева опаде, тоді їх потрібно обприскати 3-процентним розчином залізного купоросу з додаванням молока. А ранньою весною на голі бруньки (а не безпосередньо на гілки) – 3-процентним розчином мідного купоросу (теж із молоком). Обрізку робіть на час розпускання рожевих бруньок. Причому позбутися потрібно 80% гілок. А відразу після цвітіння персикове дерево треба обробити «Хорусом», «Скором» або «Браво-500» (по гілочкам). Якщо ж минулого року на дереві була тля, то до розчину слід також додати будь-який інсектицид. Якщо ж у сусідів є кучерявість листя, то вітер, ймовірно, занесе спори й до вас. Тож, коли хвороба вразить і ваше дерево, кучеряве листя слід зірвати і знищити (або закопати на 50 см углиб, або кинути в компост). До речі, на кожен плід має бути 12-14 листочків (зайві плоди слід зірвати, тоді ті, які залишаться, будуть більшими і смачнішими). Ця сама порада стосується й винограду. Коли виноградні ягідки стануть завбільшки з горошок, треба зірвати зайві грона, аби зменшити навантаження на кущ. Користуючись моїми порадами, ви матимете хороший врожай своїх персикових дерев.
Борис БІЛОУС,
вчений агроном